Dames KGZV winnen de dubbel

De vrouwen van KGZV pakken de dubbel. Eén week na de gewonnen titelmatch tegen Leuven Aquatics, stonden beide teams opnieuw tegenover elkaar in de finale van de Beker van België in Aalst. Het liep heel wat stroever voor de Gentse dames, maar finaal haalden zij toch de beker “Hugo Rasschaert” naar Gent. Het werd 10-9. Het is de zesde keer dat de Gentse de dubbel pakt. 

De hoogdagen volgen elkaar snel op in het waterpolo. Vorig weekend was de Gentse nog aan het feesten, en dit weekend stond er alweer een finale op de affiche. Die van de beker van België in Aalst. De tegenstander voor deze keer… de dames van Leuven Aquatics! Je kon dus verwachten dat zij heel gemotiveerd naar Aalst zouden afreizen om er te kampen tegen de kersverse kampioen. En bij Gent was er toch een beetje vrees voor decompressie. Toch is het KGZV dat de score mag openen. Janne Laton doet dat vanop penalty, 1-0. Even later een licht toegekende uitsluiting voor Amber Vermaesen en de 1-1 komt op het scorebord. De Gentse is niet van slag af en scoort in de eerste periode nog twee keer. Eerst vanop man-meer via Janne Laton, daarna nog eentje via Leen Baudonck. Gentse laat wel nog een man-meer liggen. 

Bij de start van de tweede periode kan Steffi Rijckaert al snel de 4-1 scoren. De Gentse supporters denken dan al aan de 8-1 tussenstand van tijdens de titelmatch, maar niets is minder waar. De motor sputtert plots. Op 2 minuten tijd staan de bordjes plots gelijk 4-4. Gesteund door een luidruchtige supportersclan recht de Gentse de rug. Kapitein Janne Laton neemt haar verantwoordelijkheid, en even later komt Laura Vandaele heel mooi vanonder de verdedigende druk van Leuven en staat het 6-4 halfweg. 

Gentse start goed in de derde periode, het is opnieuw Laura Vandaele die scoort, 7-4. Maar Leuven kan profiteren van de foutjes die de Gentse bij momenten maakt en van enkele betwistbare beslissingen van de wedstrijdleiding. Vanop man-meer scoort Leuven in de linker bovenhoek, 7-5. En kort daarop is het verschil weer maar 1 doelpunt meer 7-6. De ervaring van Steffi Rijckaert helpt KGZV dan wat vooruit, 8-6, maar kort daarop krijgt Steffi ook haar derde fout aangewreven. Zorgen voor coach Van Peteghem, die ook Sam De Caluwe met twee fouten ziet staan. 

De vierde periode start met twee foutjes van de Gentse. Sylvie Den Blauwen krijgt een uitsluiting, zonder gevolg, en via een foutje van Janne Laton kan Leuven scoren vanop penalty. Meteen ook de tweede fout voor de Gentse kapitein.  Die scoort zelf vanop man-meer de 9-7, tot grote vreugde van de Gentse supporters. Maar die zien dan weer dat Leuven het nog niet opgeeft. Een identieke man-meer wordt weer in de laatste seconde van de strafperiode afgewerkt in dezelfde linker bovenhoek. 9-8. Leuven krijgt dan een man-meer maar doet daar niets mee. Dan maar vanop time-out denkt de Leuvense coach ad-interim, en dat lukt: 9-9 op 3 minuten voor het einde van de wedstrijd. Wat volgt is een echte zenuwslag. Leuven ruikt bloed en dringt Gentse terug, zonder succes. De Gentse coach Patrick Van Peteghem neemt een time-out, maar die levert niets op. Ook een man-meer voor de Gentse wordt niet afgewerkt, dankzij een sterk keepende Leuvense doelvrouw. Kort daarop neemt Leen Baudonck haar “moment de gloire”. Ze onderschept de bal iets voorbij de helft van het bad en gaat solo op de Leuvense doelvrouw af, 10-9 met nog 1’57 op de klok. Leuven zet dan alles op alles, met zelfs de doelvrouw die meekomt om te shotten, maar de Gentse onderschept haar shot op 19” van het einde. Uitspelen zou je dan denken, maar de Gentse doelvrouw Lois Laton ziet Leen Baudonck vooraan liggen met een leeg doel. Er vertrekt een lange bal die net niet tot bij Leen komt, de Gentse supporters houden hun hart vast, coach Patrick bijt bijna een stuk uit zijn tactisch bord, maar de actie blijft zonder gevolgen. “Gewoon een beetje extra spanning” Niets aan de hand. Gentse speelt het uit en wint opnieuw de dubbel. Op basis van de wedstrijd zeker een verdiende zege, maar de ontlading bij het laatste fluitsignaal was toch ZEER groot. De Gentse dames bevestigen hun goede vorm en mogen zich opnieuw “de beste vrouwenploeg van België” noemen.   

Dit vind je misschien ook leuk...